top of page

8. kup

Består du gradueringen til 8. kup som voksen, får du gult bælte. Udover at du skal kunne det, som vi viser her på siden, så skal du også kunne møster, teknik, spark, kamp, selvforsvar og teori fra din sidste graduering.

 

Skal du op til 8. kup som barn (under 15 år), skal du først op til 8. kup-1, som giver dig det gule bælte, og et halvt år senere skal du op til det, vi kalder 8. kup-2, som giver dig en sort snip på dit gule bælte. Til både 8. kup-1 og 8. kup-2 skal du kunne det, vi viser her på siden, og det du viste ved dine sidste gradueringer. 

Mønster (Tul)
Du skal vise både Chon-Ji og Dan-Gun, og du skal kunne fortælle historierne bag. Du skal også vide, hvor mange bevægelser der er i hvert møsnster, og du skal vide, hvad mønsteret symboliserer.
1.jpg
2.jpg

Chon-Ji

Dan-Gun

Spark i fire retninger (Saju Chagi)
Du skal også vise, at du har lært nogle spark: Saju Apcha Olligi i 4 retninger og Saju Apcha Busigi i 4 retninger, samt Yop Chagi (sidespark) i fire retninger.

Saju Apcha Olligi

Saju Apcha Busigi

Yop Chagi

unnamed.jpg
Kamp (Matsogi)
Til denne graduering er kamp ikke en rigitg kamp, men derimod en lille serie af slag og blokeringer, som man laver to og to. Skal du op til dit gule bælte, skal du sammen med en makker lave 1-step sparring. Det gør man ved at stå overfor hinanden, og den ene angriber med et slag, som den anden blokerer. Bagefter skifter man, så den der før slog, nu skal blokere.
Skal du op til 8. kup-2 (sort snip på dit gule bælte), skal du sammen med en makker lave 3-step sparring. Det er ligesom 1-step sparring, men man laver altså tre forskellige angreb, som makkeren blokerer med 3 forskellige blokeringer. Angreb kan være både spark og slag.

Selvforsvar (Ho Sin Sul)
Du skal vise lidt selvforsvar, mere specifikt hvordan du løsriver dig, hvis nogen griber fat i begge dine hænder. Du skal vise to forskellige teknikker. Nedenfor ser du et eksempel.

Teori 
Til aller sidst i gradueringen skal du kunne svare nogle spørgsmål om Teakwo-Do. Det du skal kunne svare på kan du se herunder.

Grundprincipper

HØFLIGHED

ÆRLIGHED

UDHOLDENHED

SELVKONTROL

UKUELIGHEDENS ÅND

Terminologi

Du skal også kunne tale lidt koreansk. Du skal kunne fortælle, hvad disse ting betyder:


Boosabum-nim – assisterende instruktør, I-III Dan

Sabum-nim – instruktør, IV-VI Dan
Sahyun-nim – mester, VII-VIII Dan
Saseong-nim – stormester, IX Dan

 

Sang – tvilling

Ap Joomuk – front kno/næve
Ap Kumchi – front fodballe
Balkal – fodkant
Baldung – fodryg, vrist


Sonkut – fingerspids
Tulgi – borende stød
Hechyo – kløvende / delende

 

Guman – stop
Parou – tilbage til klarstilling
Swiyo – slap af

Stillinger og teknikker

Du skal tænke over, hvad der er af nye stillinger eller teknikker i dit nye mønster, og så skal du vide, hvad de hedder på koreansk. I Dan-Gun er der blandt andet disse nye teknikker.

unnamed.jpg

Niunja So Kaunde Sonkal Debi Makgi

unnamed.jpg

Niunja So Sang Palmok Makgi

unnamed.jpg

Gunnun So Bakat Palmok Chookyo Makgi

Taekwondos hjul

For at vise Taekwon-Do udøvere, hvad Taekwon-Do er, skabte General Choi Hong Hi Soonhwan Do, Taekwon-Dos hjul. Hjulet viser, hvordan Taekwon-Do er opbygget af fem dele.
 

  1. Basis teknikker

  2. Mønster

  3. Kamp

  4. Fysisk træning

  5. Selvforsvar

Alle dele hænger sammen og er nødvendige, for at udvikle en dygtig Taekwon-Do udøver. Du skal til denne graduering kunne fortælle om den første:   

Basis teknikker

Træningen af basis teknikker udvikler tålmodighed og præcision i teknikkerne. Man lærer, hvorfor man laver en teknik på en særlig måde.

Sinus-bølgen

De fleste teknikker i Taekwon-Do benytter sig af en bølgebevægelse, sinus-bølgen., og den skal du kunne vise og forklare.

Som eksempel, kan vi tage et step frem med stød.

Det første man gør, er at slappe af og overføre vægten til det forreste ben. Man synker da lidt ned i benene i begynder sin sinus-bølge.

Når man er sunket lidt ned,  begynder man ved hjælp af det forreste ben at skyde kroppen opad igen. 

Nå man er nået helt op, afslutter man sinus-bølgen ved at udnytte tyngdekraften og lade kroppen falde ned igen. Det er vigtigt, at den nedadgående bevægelse koordinerer: stilling, teknik, modsatrettet bevægelse og åndedræt.

 

Når man lander, sker der en acceleration af teknikken som skabee den størst mulige kraft.

bottom of page