top of page

10. kup-2

Når du har det hvide bælte, er du 10. kup. Består du denne graduering, får du sort snip på dit hvide bælte.

 

Det er din første graduering, og du er helt sikkert nervøs. Det er helt normalt. Det er også en spændende dag, hvor du skal vise instruktørerne alt, hvad du har lært. Men bare rolig, det er ikke farligt, og alle er rigtig søde og hjælper dig igennem gradueringen.

Herunder kan du læse og se alle de ting, du skal kunne. 

Held og lykke!

Mønster (Tul)

Det vigtigste ved enhver graduering er mønster. Til denne graduering skal du vise, stød, slag og spark i fire retninger. Du gør det sammen med alle de andre fra holdet og en instruktør, så du skal ikke være nervøs. Der er aldig en, du kan kigge efter.

 
Saju Jirugi
Saju Makgi
Saju Apcha Busigi
Saju Apcha Olligi

Håndteknikker

Du skal kunne vise disse håndteknikker. Det er også alle sammen nogle du kedner fra træningen og fra de mønstre i fire retningerr, du lige har vist-

346096719_260024376495589_5728457460543378846_n.jpg

Annun So Kaunde Jirugi

Siddende stilling mellem stød

 

thumbnail_IMG_0316.jpg

Niunja So Kaunde An Palmok Makgi-stilling mellem indre forarm blok

thumbnail_IMG_0258.jpg

Gunnun So Baro Ap Jirugi

Gå-stilling lige front stød

thumbnail_IMG_0259.jpg

Gunnun So Najunde Bakat Palmok Makgi

Gå-stilling lav ydre foram blokering

Benteknikker

Hvis du bliver bedt om det, skal du også kunne stå i nogle forskellige stillinger med benene. Det er stillinger vi bruger hver dag i undervisningen, så du kan dem sagtens. Du skal bare kunne vise og forklare, hvordan de ser ud.

Gunnun Sogi.jpg

Gunnun Sogi

Gå-stilling er 1 ½ skulderbredde lang målt fra tåspids til tåspids. Stillingen er en skulderbredde bred målt mellem midten af hver fods vrist. Vægten er fordelt ligeligt på begge ben. Forreste fod skal pege lige frem og bagerste fod skal pege 25 ud til siden. Kroppen kan være full facing (kroppen helt fremadrettet) og half facing (45 drejet til siden) 

Annun Sogi.jpg

Annun Sogi

Siddende stilling er 1 ½ skulderbredde bred målt på ydersiden af fødderne. Vægten er i midten af stillingen. Bøj knæene så knæskallen flugter med fodballen. Kroppen er altid fremadrettet; men kaldes full facing når blikket er lige frem og side facing når blikket er rettet til en af siderne. 

Charyot Sogi.jpg

Charyot Sogi

En giv-agt stilling hvor vi står med hælene samlet og tæerne pegende 45° udad. Hænderne er knyttede og holdes på siden af kroppen. Skuldrene er afslappede og albuen bøjet ca. 15° 

Narani Sogi.jpg

Narani Sogi

Parallel stilling er vores mest almindelig klarstilling. Fødderne står med en skulderbredde imellem sig, målt på ydersiden af fødderne. Vægten er fordelt ligeligt på begge ben. I klarstilling er hænderne knyttede foran bæltet, albuerne bøjet ca. 15°. Afstanden mellem næverne er 5 cm, afstanden ind til bæltet er 7 cm og afstanden fra albuerne og ind til ribbenene er 10 cm.

Kamp

Til denne graduering er kamp ikke en rigitg kamp, men derimod en lille serie af slag og blokeringer, som man viser til eksaminatoren. Du skal lave det, der hedder Sambo Matsogi, som betyder 3-step sparring.
Sambo Matsogi
Mønster 9. kup

Teor
Til aller sidst i gradueringen skal du kunne svare nogle spørgsmål om Teakwo-Do. Det du skal kunne svare på kan du se herunder.

Grundprincipper

Du kender dem allerede - vores 5 grundpricipper. Vi gentager dem nemlig hver gang, vi starter træningen. Til gradueringen vil du blive bedt om at fortælle, hvad de betyder for dig, og hvordan man kan bruge dem i hverdagen og til træning. Principperner er:

Høflighed, Ærlighed, Udholdenhed, Selvkontrol og Ukulighedens Ånd

Terminologi

Du skal også kunne tale lidt koreansk. Du skal kunne fortælle, hvad disse ting betyder:

Tae – foden der hopper, sparker og knuser

Kwon – betegner næven der slår eller knuser

Do – betyder kunst eller vej (opførsel)

Dojang – træningssal

Charyot – giv agt

Kyong Ye – buk 

Junbi – klar

Si Jak - begynd 

Sogi – stilling

Makgi – blokering

Jirugi – stød

Chagi - spark

Najunde – lav (fra bælte og ned)

Kaunde – mellem (fra bælte til skuldre)

Nopunde – høj (fra skuldre og op)

Goman – stop 

Historie

Det sidste du skal have styr på et lidt historie om den sportsgren, du dyrker. Du skal vide, at Teakwon-Do kommer fra Korea, og at ham der opfandt Taekwon-Do hed General Choi Hong Hi. Han opfandt Taekwon-Do den 15. april 1955.

Du også vide, at det første internationale forbund, som organiserede Taekwon-Do, var ITF (International Taekwon-Do Federation). Det blev grundlagt den 22. marts 1966 og Choi Hong Hi var den første præsident.

bottom of page