4. kup
Består du gradueringen til 4. kup, får du det blå bælte. Udover at du skal kunne det, som vi viser her på siden, så skal du også kunne møster, teknik, spark, kamp, selvforsvar og teori fra dine tidligere gradueringer.
​
Held og lykke!
​
​
​
​
​
Mønster (Tul)
Til denne graduering er dit nye mønster Joon-Gun. Du skal vide, hvor mange bevægelser der er i møsteret, og du skal vide, hvad mønsteret symboliserer.
​
Joong-Gun Tul
Spark i 4 retninger
Du har efterhånden rigtig godt styr på spark i 4 retninger, og nu måske også de koreanskle ord. Til denne graduering skal du kunne vise følgende - og vi nævner dem kun på koreansk denne gang :-)
​
Saju Apcha Busigi Wa Dollyo Chagi
Saju Dollyo Chagi Wa Yopcha Jirugi
Saju Apcha Busigi Wa Dollyo Chagi Wa Yopcha Jirugi
Saju I-jung Dollyo Chagi
​
Håndteknikker
​
Som ved hver graduering skal du også denne gang vise håndteknikker. Du skal kunne vise disse:
​
Dwitbal So Sonbadak Ollyo Makgi - Bagbensstilling håndflade opadgående blokering
Gunnun So Wi Palkup Taeregi - stilling øvre albue slag
Gunnun So Nopunde Sang Joomuk Sewo Jirugi - Gående stilling højt tvilling næve vertikalt stød
Gunnun So Kyocha Joomuk Chukyo Makgi - Gående stilling krydsnæve stigende blokering
​
​
​
​
Benteknikker
​
Du skal vise 4 forskellige benteknikker:
​
Niunja So Bandae Dollyo Chagi - L-stilling baglæns cirkelspark
Niunja So Bandae Dollyo Goro Chagi - L-stilling baglæns roterende krogspark
Niunja So Twimyo Bandae Dollyo Goro Chagi - L-stilling flyvende baglæns roterende krogspark
Niunja So Twio Dolmyo Chagi - L-stilling flyvende roterende spark (sidespark)
​​
Kamp
​
Til denne graduering skal du sammen med en partner lave 2-step sparring, ligesom ved dine to sidste gradueringer. Du og din partner skal altså vise 3-4 forskellige serier, alle med to angreb og tilhørende to blokeringer + et counter attack. Udover 2-step sparring skal I også lave 1 x 1 minuts sparringskamp med fokus på krogspark og 2 minutters frikamp med diverse spark.
Selvforsvar
​
Du skal tre kombinationer af selvforsvar mod greb på krop. Her kan du frit vælge mellem alle de selvforsvarsteknikker, du tidligere har lavet til dine gradueringer.
Gennembrydning
Denne gang skal du lave hele 3 gennembrydninger på bræt:
Ap Joomuk Jirugi
Tora Yop Chagi
Twimyo Nopi Ap Chagi
​
Teori
​
Til aller sidst i gradueringen skal du kunne svare nogle spørgsmål om Teakwo-Do. Det du skal kunne svare på kan du se herunder.
​
Terminologi
Du skal udvide dit koreaske ordforråd med nogle nye termer. Du skal kunne fortælle, hvad disse ting betyder:
​
Noollo – pressende
Twigi – hoppende
Balkut – tæer
Sondung – baghånd
Joomuk – bagnæve
Songarak – finger
Taekwon-do-hjulet
Taekwon-Do er opbygget over 5 områder også kaldet Taekwon-Do hjulet.
Første område er Gibon Yonsup – grundteknikker: At træne grundteknikker udvikler tålmodighed, præcision og forståelse for teknikkers anvendelse. Alle teknikker er unikke og har et særligt mål, som eleven må træne sig i.
Andet område er Dallyon – fysisk træning: Fysisk træning udvikler teknik, kondination, koordination, udholdenhed, styrke, motorik og præcision. Til fysisk træning kan både anvendes sparkepuder, sjippetove, håndvægte samt øvelser uden vægte.
Tredje område er Tul – mønster: Mønster er teknikker sat sammen i en logisk sekvens for at simulere en kamp. Der er 24 mønstre i Taekwon-Do, for at betegne de 24 timer på et døgn som symbol på hele livet og evigheden Når vi træner mønster, udvikler vi adræthed, koordination og åndedrætskontrol.
Fjerde område er Matsogi – kamp: I kamp kan vi undersøge vores teknikker og effektivitet. Kamp er derfor en udveksling af slag og spark med henblik på at skade eller score point. Til stævner følger vi særlige regler for undgå skader. Kamp kan både trænes arrangeret og frit.
Femte område er Hosin Sul – selvforsvar: Alle teknikker er Taekwon-Do er selvforsvar. Selvforsvar er når vi træner teknikker og kamp i realistiske situationer og miljøer. I selvforsvarstræning indgår greb, frigørelser, kast og benfejning.
Titler
Sabum
Titlen instruktør er egentligt et ord sat sammen af Gen. Choi selv. ”Sa” kommer af kyosa hvilket betyder lærer og stavelsen ”Bum” (Beom) betyder rollemodel eller eksempel. Det er altså en lærer eller træner som underviser som et fysisk forbillede som en coach.