top of page

4. kup

Består du gradueringen til 4. kup, får du det blå bælte. Udover at du skal kunne det, som vi viser her på siden, så skal du også kunne møster, teknik, spark, kamp, selvforsvar og teori fra dine tidligere gradueringer.

Held og lykke!

 

Mønster 9. kup
Blue_belt_4th_kup.svg_.png

Mønster (Tul)

Til denne graduering er dit nye mønster Joon-Gun. Du skal vide, hvor mange bevægelser der er i møsteret, og du skal vide, hvad mønsteret symboliserer.

6.jpg
Joong-Gun Tul

Spark i 4 retninger

Du har efterhånden rigtig godt styr på spark i 4 retninger, og nu måske også de koreanskle ord. Til denne graduering skal du kunne vise følgende - og vi nævner dem kun på koreansk denne gang :-)

Saju Apcha Busigi Wa Dollyo Chagi

Saju Dollyo Chagi Wa Yopcha Jirugi

Saju Apcha Busigi Wa Dollyo Chagi Wa Yopcha Jirugi

Saju I-jung Dollyo Chagi 

Håndteknikker

Som ved hver graduering skal du også denne gang vise håndteknikker. Du skal kunne vise disse:  

Dwitbal So Sonbadak Ollyo Makgi  - Bagbensstilling håndflade opadgående blokering  

Gunnun So Wi Palkup Taeregi - stilling øvre albue slag

Gunnun So Nopunde Sang Joomuk Sewo Jirugi - Gående stilling højt tvilling næve vertikalt stød

Gunnun So Kyocha Joomuk Chukyo Makgi - Gående stilling krydsnæve stigende blokering 

Benteknikker

Du skal vise 4 forskellige benteknikker:

Niunja So Bandae Dollyo Chagi - L-stilling baglæns cirkelspark     

Niunja So Bandae Dollyo Goro Chagi - L-stilling baglæns roterende krogspark

Niunja So Twimyo Bandae Dollyo Goro Chagi - L-stilling flyvende baglæns roterende krogspark

Niunja So Twio Dolmyo Chagi - L-stilling flyvende roterende spark (sidespark) 

 

 

Kamp

Til denne graduering skal du sammen med en partner lave 2-step sparring, ligesom ved dine to sidste gradueringer. Du og din partner skal altså vise 3-4 forskellige serier, alle med to angreb og tilhørende to blokeringer + et counter attack. Udover 2-step sparring skal I også lave 1 x 1 minuts sparringskamp med fokus på krogspark og  2 minutters frikamp med diverse spark.

Selvforsvar

Du skal tre kombinationer af selvforsvar mod greb på krop. Her kan du frit vælge mellem alle de selvforsvarsteknikker, du tidligere har lavet til dine gradueringer.

Gennembrydning

Denne gang skal du lave hele 3 gennembrydninger på bræt:

 

Ap Joomuk Jirugi

Tora Yop Chagi

Twimyo Nopi Ap Chagi  

Teor
Til aller sidst i gradueringen skal du kunne svare nogle spørgsmål om Teakwo-Do. Det du skal kunne svare på kan du se herunder.

Terminologi

Du skal udvide dit koreaske ordforråd med nogle nye termer. Du skal kunne fortælle, hvad disse ting betyder:

Noollo – pressende

Twigi – hoppende

Balkut – tæer 

Sondung – baghånd

Joomuk – bagnæve

Songarak – finger 

Taekwon-do-hjulet

 

Taekwon-Do er opbygget over 5 områder også kaldet Taekwon-Do hjulet.

 

Første område er Gibon Yonsup – grundteknikker: At træne grundteknikker udvikler tålmodighed, præcision og forståelse for teknikkers anvendelse. Alle teknikker er unikke og har et særligt mål, som eleven må træne sig i.

 

Andet område er Dallyon – fysisk træning: Fysisk træning udvikler teknik, kondination, koordination, udholdenhed, styrke, motorik og præcision. Til fysisk træning kan både anvendes sparkepuder, sjippetove, håndvægte samt øvelser uden vægte.

 

Tredje område er Tul – mønster: Mønster er teknikker sat sammen i en logisk sekvens for at simulere en kamp. Der er 24 mønstre i Taekwon-Do, for at betegne de 24 timer på et døgn som symbol på hele livet og evigheden Når vi træner mønster, udvikler vi adræthed, koordination og åndedrætskontrol.

 

Fjerde område er Matsogi – kamp: I kamp kan vi undersøge vores teknikker og effektivitet. Kamp er derfor en udveksling af slag og spark med henblik på at skade eller score point. Til stævner følger vi særlige regler for undgå skader. Kamp kan både trænes arrangeret og frit.

 

Femte område er Hosin Sul – selvforsvar: Alle teknikker er Taekwon-Do er selvforsvar. Selvforsvar er når vi træner teknikker og kamp i realistiske situationer og miljøer. I selvforsvarstræning indgår greb, frigørelser, kast og benfejning. 

Titler

Sabum

Titlen instruktør er egentligt et ord sat sammen af Gen. Choi selv. ”Sa” kommer af kyosa hvilket betyder lærer og stavelsen ”Bum” (Beom) betyder rollemodel eller eksempel. Det er altså en lærer eller træner som underviser som et fysisk forbillede som en coach. 

bottom of page