top of page

9. kup

Når du skal op til 9. kup som voksen er det din første graduering, som giver dig en gul snip på dit hvide bælte. Du er helt sikkert meget nervøs, og det er helt normalt. Det er også en spændende dag, hvor du skal vise instruktørerne, hvad du har lært. Men bare rolig, du må gerne lave fejl, og instruktørerne skal nok hjælpe dig godt igennem gradueringen. Herunder kan du læse og se alle de ting, du skal kunne. Først viser vi al den teknik, du skal kunne og nederst på siden kan du læse den teori, du skal kunne. 

Held og lykke!

 

White_belt_9th_kup.svg_.png

Mønster (Tul)

Det vigtigste ved enhver graduering er mønster. Til denne graduering skal du vise Chon-Ji og kunne fortælle historien bag. Du skal også vide, hvor mange bevægelser der er, og du skal vide, hvad mønsteret symboliserer. Derudover skal vise nogle spark og blokeringer i 4 retninger.

 
1.jpg
Chon-Ji Tul
Saju Jirugi
Saju Makgi
Saju Apcha Busigi
Saju Apcha Olligi

Håndteknikker

Du skal kunne vise disse håndteknikker. 

346096719_260024376495589_5728457460543378846_n.jpg

Annun So Kaunde Jirugi

Siddende stilling mellem stød

 

thumbnail_IMG_0258.jpg

Gunnun So Baro Ap Jirugi

Gå-stilling lige front stød

thumbnail_IMG_0253.jpg

Gunnun So Najunde Bakat Palmok Makgi

Gå-stilling lav ydre foram blokering

thumbnail_IMG_0303.jpg

Gunnun So Najunde Sonkal Makgi Gående stilling lav håndkant blok

 

thumbnail_IMG_0316.jpg

Niunja So Kaunde An Palmok Makgi
L-stilling mellem indre forarm blok

346097014_2813994132071193_4926766789385295960_n.jpg

Niunja So Kaunde Daebi Makgi

L-stilling mellem forsvars blok

Benteknikker

Hvis du bliver bedt om det, skal du også kunne stå i nogle forskellige stillinger med benene. Det er stillinger vi bruger hver dag i undervisningen, så du kan dem sagtens. Du skal bare kunne vise og forklare, hvordan de ser ud.

Gunnun Sogi.jpg

Gunnun Sogi

Gå-stilling er 1 ½ skulderbredde lang målt fra tåspids til tåspids. Stillingen er en skulderbredde bred målt mellem midten af hver fods vrist. Vægten er fordelt ligeligt på begge ben. Forreste fod skal pege lige frem og bagerste fod skal pege 25 ud til siden. Kroppen kan være full facing (kroppen helt fremadrettet) og half facing (45 drejet til siden) 

Annun Sogi.jpg

Annun Sogi

Siddende stilling er 1 ½ skulderbredde bred målt på ydersiden af fødderne. Vægten er i midten af stillingen. Bøj knæene så knæskallen flugter med fodballen. Kroppen er altid fremadrettet; men kaldes full facing når blikket er lige frem og side facing når blikket er rettet til en af siderne. 

thumbnail_IMG_0318.jpg

Niunja Sogi

L-stilling er 1 ½ skulderbredde lang målt fra bagerste fods hæl til forreste fods tåspids. Den forreste tåspids er på linje med den bagerste fods hæl. Den forreste fod er drejet 15° indad og den bagerste fod er drejet 15° fremad. Begge ben er bøjede. Bagerste ben bøjer så knæet flugter med tåspidsen og forreste ben bøjer naturligt. Vægten fordeles med 70 % vægt på bagerste ben og 30% vægt på forreste. Kroppen er altid i half-facing.

Narani Sogi.jpg

Narani Sogi

Parallel stilling er vores mest almindelig klarstilling. Fødderne står med en skulderbredde imellem sig, målt på ydersiden af fødderne. Vægten er fordelt ligeligt på begge ben. I klarstilling er hænderne knyttede foran bæltet, albuerne bøjet ca. 15°. Afstanden mellem næverne er 5 cm, afstanden ind til bæltet er 7 cm og afstanden fra albuerne og ind til ribbenene er 10 cm.

Kamp

Til denne graduering er kamp ikke en rigitg kamp, men derimod en lille serie af slag og blokeringer, som man viser til eksaminatoren. Du skal lave det, der hedder Sambo Matsogi, som betyder 3-step sparring.
Sambo Matsogi

Selvforsvar

Du skal vise lidt selvforsvar, mere specifikt hvordan du løsriver dig, hvis nogen griber fat i begge dine hænder.
Mønster 9. kup

Teor
Til aller sidst i gradueringen skal du kunne svare nogle spørgsmål om Teakwo-Do. Det du skal kunne svare på kan du se herunder.

Grundprincipper

Du kender dem allerede - vores 5 grundpricipper. Vi gentager dem nemlig hver gang, vi starter træningen. Til gradueringen vil du blive bedt om at fortælle, hvad de betyder for dig, og hvordan man kan bruge dem i hverdagen og til træning. Principperner er:

Høflighed, Ærlighed, Udholdenhed, Selvkontrol og Ukulighedens Ånd

Terminologi

Du skal også kunne tale lidt koreansk. Du skal kunne fortælle, hvad disse ting betyder:

Makgi - Blokering

Jirugi - Stød

Chagi - Spark

Najunde - Lav (fra bælte og ned)

Kaunde - Mellem (fra bælte til skuldre)

Nopunde - Høj (fra skuldre og op

Ap Joomuk – Front næve

Sonkal – Håndkant

An – Inder

Bakat – Ydre

Krafteori

Kraftteorien består af 6 elemneter: Reaktion, Koncentration, Balance, Åndredrætskontrol, Masse og Acceleration. Du skal kunne fortælle om kraftteoriens to første elementer.

1) Bandong Ryok - Reaktionskraft

Det handler om formen for kinetisk energi, hvor en højere hastighedf har større betydning for mængden af kraft, end selve massen. Vi øsnker altså dels at udføre vores teknikker med så høj hastighed som mulig og dels at udnytte modstanderens kraft eller energi. Det vil sige, at den energi, som modstanderen kommer imod os med, kan vi bruge til vores vore fordel.

2) Jip Joong - Koncentration

Den energi som opbygges i en teknik skal ramme målet på så lille et område som muligt med så højt tryk som mulgit. Det gør vi ved brug af et konkret våben på kroppen (knoer, håndkant, hæl, fodkant mv), samt brugen af hofterotation for at koncentrere muskelkraft.

Historie

Det sidste du skal have styr på et lidt historie om den sportsgren, du dyrker. Du skal vide, at Teakwon-Do kommer fra Korea, og at ham der opfandt Taekwon-Do hed General Choi Hong Hi. Han opfandt Taekwon-Do den 15. april 1955.

Du også vide, at det første internationale forbund, som organiserede Taekwon-Do, var ITF (International Taekwon-Do Federation). Det blev grundlagt den 22. marts 1966 og Choi Hong Hi var den første præsident.

bottom of page