top of page

10. kup

Når du har det hvide bælte, er du 10. kup. Består du denne graduering, får du gul snip på dit hvide bælte.

 

Det er din første graduering, og du er helt sikkert nervøs. Det er helt normalt. Det er også en spændende dag, hvor du skal vise instruktørerne alt, hvad du har lært. Men bare rolig, det er ikke farligt, og alle er rigtig søde og hjælper dig igennem gradueringen.

Herunder kan du læse og se alle de ting, du skal kunne. 

Held og lykke!

Saju Jirugi

Mønster (Tul)
Du skal kunne to mønstre. Det ene hedder Saju Jirugi, som betyder stød i 4 retninger. Det andet hedder Saju Makgi og betyder blokering i 4 retninger.

Saju Makgi

Teknik

 

Du skal kunne vise disse fire teknikker. De er en kobination af stød og blokeringer. Alle fire teknikker er i gå-stilling (Gunnon-So) 

thumbnail_IMG_0252.jpg

Gunnun So Bakat Palmok Najunde Makgi

Gå-stilling ydre forarm lav blokering

 

Gunnun So An Palmok Kaunde Makgi

Gunnun So An Palmok Kaunde Makgi

Gå-stilling inderside af forarm mellem blokering

thumbnail_IMG_0258.jpg

Gunnun So Kaunde Baro Jirugi

Gå-stilling ret stød

thumbnail_IMG_0253.jpg

Gunnun So Bakat Palmok Kaunde Makgi

Gå-stilling ydre forarm mellem blokering

Kamp 
Du har øvet lidt på nogle blokeringer og slag til træningen, og dem skal du vise. Til denne graduering er kamp ikke en rigitg kamp, men derimod en lille serie af slag og blokeringer, som man viser til eksaminatoren. Du skal lave det, der hedder Sambo Matsogi, som betyder 3-step sparring. Du får hjælp af instruktøren, så du skal ikke gå det alene.

Spark
Du skal også vise, at du har lært nogle spark: Saju Apcha Olligi (front stræk spark) i 4 retninger og Saju Apcha Busigi (front snap spark) i 4 retninger.

Saju Apcha Olligi

Saju Apcha Busigi

Sambo Matsogi

Selvforsvar 
Du skal vise lidt selvforsvar, mere specifikt hvordan du løsriver dig, hvis nogen griber fat i din hånd.

Teori 
Til aller sidst i gradueringen skal du kunne svare nogle spørgsmål om Taekwo-Do. Det du skal kunne svare på kan du se herunder.

Grundprincipper

HØFLIGHED

ÆRLIGHED

UDHOLDENHED

SELVKONTROL

UKUELIGHEDENS ÅND

Terminologi

Du skal også kunne tale lidt koreansk. Du skal kunne fortælle, hvad disse ting betyder:

Tae – foden der hopper, sparker og knuser

Kwon – betegner næven der slår eller knuser

Do – betyder kunst eller vej (opførsel)

Dojang – træningssal

Charyot – giv agt

Kyong Ye – buk 

Junbi – klar

Si Jak - begynd

Sogi – stilling

Makgi – blokering

Jirugi – stød

Chagi - spark

Najunde – lav (fra bælte og ned)

Kaunde – mellem (fra bælte til skuldre)

Nopunde – høj (fra skuldre og op)

Goman – stop

Stillinger

Hvis du bliver bedt om det, skal du også kunne stå i nogle forskellige stillinger med benene. Det er stillinger vi bruger hver dag i undervisningen, så du kan dem sagtens. Du skal bare kunne vise og forklare, hvordan de ser ud.

Charyot Sogi.jpg

Charyot Sogi

En giv-agt stilling hvor vi står med hælene samlet og tæerne pegende 45° udad. Hænderne er knyttede og holdes på siden af kroppen. Skuldrene er afslappede og albuen bøjet ca. 15°

Narani Sogi.jpg

Narani Sogi

Parallel stilling er vores mest almindelig klarstilling. Fødderne står med en skulderbredde imellem sig, målt på ydersiden af fødderne. Vægten er fordelt ligeligt på begge ben. I klarstilling er hænderne knyttede foran bæltet, albuerne bøjet ca. 15°. Afstanden mellem næverne er 5 cm, afstanden ind til bæltet er 7 cm og afstanden fra albuerne og ind til ribbenene er 10 cm.

Gunnun Sogi.jpg

Gunnun Sogi

Gående stilling er 1 ½ skulderbredde lang målt fra tåspids til tåspids. Stillingen er en skulderbredde bred målt mellem midten af hver fods vrist. Vægten er fordelt ligeligt på begge ben. Forreste fod skal pege lige frem og bagerste fod skal pege 25° ud til siden Kroppen kan være full facing (kroppen helt fremadrettet) og half facing (45° drejet til siden)

Annun Sogi.jpg

Annun Sogi

Siddende stilling er 1 ½ skulderbredde bred målt på ydersiden af fødderne. Vægten er i midten af stillingen. Bøj knæene så knæskallen flugter med fodballen. Kroppen er altid fremadrettet; men kaldes full facing når blikket er lige frem og side facing når blikket er rettet til en af siderne.

Historie

Det sidste du skal have styr på et lidt historie om den sportsgren, du dyrker. Du skal vide, at Teakwon-Do kommer fra Korea, og at ham der opfandt Taekwon-Do hed General Choi Hong Hi. Han opfandt Taekwon-Do den 15. april 1955.

Du også vide, at det første internationale forbund, som organiserede Taekwon-Do, var ITF (International Taekwon-Do Federation). Det blev grundlagt den 22. marts 1966 og Choi Hong Hi var den første præsident.

bottom of page