top of page

7. kup

Består du gradueringen til 7. kup som voksen, får du grøn snip på dit gule bælte. Udover at du skal kunne det, som vi viser her på siden, så skal du også kunne møster, teknik, spark, kamp, selvforsvar og teori fra dine tidligere gradueringer.

 

Skal du op til 7. kup som barn (under 15 år), skal du først op til 7. kup-1, som giver dig en grøn snip på dit gule bælte og et halvt år senere skal du op til det, vi kalder 7. kup-2, som giver dig en sort og grøn snip på dit gule bælte. Til både 7. kup-1 og 7. kup-2 skal du kunne det, vi viser her på siden, og det du viste ved dine sidste gradueringer. 

Mønster (Tul)
Afhængig af, om du skal op til 7-1 eller 7-2 skal du vise både Dan-Gun og Do-San eller Do-San og Won-Hyo tul. Du skal også kunne fortælle historierne bag, du skal vide, hvor mange bevægelser der er i hvert møsnster, og du skal vide, hvad mønsteret symboliserer.
2.jpg
3.jpg

Dan-Gun

Do-San

4.jpg

Won-Hyo

unnamed.jpg

Spark i fire retninger (Saju Chagi)
Du skal også vise, at du har lært nogle spark: Saju Apcha Olligi i 4 retninger og Saju Apcha Busigi i 4 retninger, Yop Chagi (sidespark) i fire retninger og Dollyo Chagi (cirkelspark) i 4 retninger.

Saju Apcha Olligi

Saju Apcha Busigi

Saju Yop Chagi

Saju Dollyo Chagi

unnamed.jpg
unnamed.jpg
Kamp (Matsogi)
Til denne graduering er kamp ikke en rigitg kamp, men derimod en lille serie af slag og blokeringer, som man laver to og to. Ved denne graduering skal du sammen med en makker lave 1-step sparring. Det gør man ved at stå overfor hinanden, og den ene angriber med et slag, som den anden blokerer. Bagefter skifter man, så den der før slog, nu skal blokere.
Skal du op til 7. kup-2 (grøn snip på dit gule bælte), skal du sammen med en makker lave 3-step sparring. Det er ligesom 1-step sparring, men man laver altså tre forskellige angreb, som makkeren blokerer med 3 forskellige blokeringer. Angreb kan være både spark og slag.

Selvforsvar (Husin Sul) 
Du skal vise lidt selvforsvar, mere specifikt hvordan du løsriver dig, hvis nogen griber fat i din skulder. Du skal vise to forskellige teknikker. Nedenfor ser du et eksempel.
unnamed.jpg

Teori 
Til aller sidst i gradueringen skal du kunne svare nogle spørgsmål om Taekwo-Do. Det, du skal kunne svare på, kan du se herunder.

Grundprincipper

HØFLIGHED

ÆRLIGHED

UDHOLDENHED

SELVKONTROL

UKUELIGHEDENS ÅND

Terminologi

Du skal også kunne tale lidt koreansk. Du skal kunne fortælle, hvad disse ting betyder:

Baro – samme side
Bandae – modsat
Dung – bag, bagside

Dollimyo – Cirkulær
Bakuro – Udadgående
Dwichook – Bagsiden af hælen

Dasot – fem

Yasot – seks

Ilgop – syv

Yuhdul – otte
Ahop – ni
Yeul - ti​

 

Stillinger og teknikker

Du skal tænke over, hvad der er af nye stillinger eller teknikker i dit nye mønster, og så skal du vide, hvad de hedder på koreansk. I Won-Hyo er der blandt andet disse nye teknikker.

unnamed.jpg

Gojung Sogi

Længden er 1 ½ skulderbredde målt fra forreste til bagerste tåspids. Det betyder at stillingen er ½ fod længere end L-stilling. Vægten er fordeligt ligeligt på begge ben.
 

unnamed.jpg

Moa Junbi Sogi A

Venstre hånd dækker højre hånd, en finger på hver kno og tommelfingeren på tommelfingeren. Højre hånd er knyttet.

Afstanden fra næve til mund er cirka 30cm.

Fødderne er helt samlede og benene strakte.
 

Taekwondos hjul

For at vise Taekwon-Do udøvere, hvad Taekwon-Do er, skabte General Choi Hong Hi Soonhwan Do, Taekwon-Dos hjul. Hjulet viser, hvordan Taekwon-Do er opbygget af fem dele.
 

  1. Basis teknikker

  2. Mønster (Tul)

  3. Kamp (Matsogi)

  4. Fysisk træning (Dallyon)

  5. Selvforsvar (Hosin Sul)

Alle dele hænger sammen og er nødvendige, for at udvikle en dygtig Taekwon-Do udøver. Du skal til denne graduering kunne fortælle om disse:   

Mønster (Tul)

Mønster er et bestemt antalt angrebs- og forsvarsteknikker sat sammen i en logisk sekvens. I Taekwon-Do findes 24 forskellige mønstre, som symboliserer 24 timer i døgnet af evigheden eller et helt liv. Mønstre udvikler adræthed, koordination, balance, kraft og åndedrætskontrol.

Kamp (Matsogi)

Kamp udvikler blandt andet mod, opmærksomhed, selvkontrol og ydmyghed.

I sparring har vi regler, så vi ikke skader hinanden. Det er for eksempel ikke tilladt at ramme under bæltet eller i ryggen. Det er også derfor vi bruger beskyttelsesudstyr.

For børn er beskyttelsesudstyr: handsker, fodbeskytter, tandbeskytter, hjelm, vest og skridtbeskytter.
 

Fast motion

Fast motion er når to teknikker udføres i hurtigt tempo, med to korte udåndinger.

Som for eksempel i Do San Tul, teknikkerne nr. 15-16 samt 19-20.

bottom of page